Oruç
tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli
beslenmenin sağlanması esas olmalıdır.
Ramazan
ayında oruç tutan kişilerin öğün sayısının iki öğüne inmesi, yemek
miktarlarının ve çeşitlerinin artması, yemek öğünlerinin özellikle sahurda
olmak üzere değişmesi nedeniyle vücudumuz bu yeni koşullara adapte olmaya
çalışmaktadır.
Ramazan ayını amacına uygun geçirmeniz
adına sizler için birkaç öneri ;
Uzun ve sıcak geçen Ramazan günlerinde oruç tutanların
daha dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle vücutta açlığa ve susuzluğa bağlı
olarak oluşan değişimlere dikkat etmeleri ve önlem almaları gerekmektedir. İftar
ve sahur arasında sıvı tüketimi 2-2,5 litre olmalı, bunun 1,5 litresi su, geriye
kalan kısmı ayran, mineralli su, taze sıkılmış meyve suyu, kompostolar ve
çorbalar ile takviye edilmelidir
Ramazan'da sıcakların ve oruç süresinin uzunluğu
vücutta özellikle sıvı ve potasyum gibi minerallerin kaybına neden
olmaktadır.Günlük beslenmenin iftar ve sahurla beraber toplamda
3-4 öğün olarak düzenlenmesi gerekmektedir. iftar
iki öğün şeklinde yapılmalıdır. İftara peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar veya
çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et
yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. iki saat sonra da
meyvelerden oluşan bir ara öğün ekleyerek sahurla birlikte öğün sayısını dörde
çıkarabilirsiniz.
Beynin
doyma algısının yemeğe başladıktan 15-20 dakika sonra oluştuğunu da dikkate
alarak, küçük tutulan porsiyonları en az 15 dakikada tüketme konusuna özen
göstermeli kısa sürede daha fazla yeme isteğinin oluşması sindirim
problemlerini ve kilo alma riskini arttırdığı için yemekler iyice çiğnenerek
yavaş yavaş yenmelidir.
Sahurda
peynir, yumurta, süt ve maydanoz, dereotu, nane gibi yeşilliklerden oluşan
sağlıklı kahvaltılar ya da zeytinyağlı sebze yemekleri, çorbalar ve yoğurttan
oluşan hafif menüler tercih edilmelidir (açlığı gün içerisinde çok fazla
hissedenler ise mide boşalmasını geciktiren bulgur pilavı ya da kuru
baklagilleri sofralarına dahil edebilirler). Sahuru bir bardak süt ve hurma ile
bitirmek gün içerisinde kan şekerini dengelemek adına önemli fayda
sağlamaktadır.
Sahurda
sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı
olduğu unutulmamalıdır. Çok uzun süre aç kalmak kan şekerini düşüreceğinden
gününüzü uyuyarak geçirmek zorunda kalabilirsiniz
Ramazan
ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara,
haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve
kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.
Azalan
günlük hareketleri iftardan sonra telafi etmek için yemek yedikten sonra
televizyon karşısına uzanmak, ya da bilgisayar başında oturmak yerine hafif yürüyüşler yapılmalıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder