24 Temmuz 2013 Çarşamba

Ramazan Ayında Sağlıklı Yaşam Önerileri

Oruç tutarken sağlıklı ve çeşitli besin seçenekleri ile yeterli ve dengeli beslenmenin sağlanması esas olmalıdır.

Ramazan ayında oruç tutan kişilerin öğün sayısının iki öğüne inmesi, yemek miktarlarının ve çeşitlerinin artması, yemek öğünlerinin özellikle sahurda olmak üzere değişmesi nedeniyle vücudumuz bu yeni koşullara adapte olmaya çalışmaktadır.



Ramazan ayını amacına uygun geçirmeniz adına sizler için birkaç öneri ;

Uzun ve sıcak geçen Ramazan günlerinde oruç tutanların daha dikkatli olmaları gerekiyor. Özellikle vücutta açlığa ve susuzluğa bağlı olarak oluşan değişimlere dikkat etmeleri ve önlem almaları gerekmektedir. İftar ve sahur arasında sıvı tüketimi 2-2,5 litre olmalı, bunun 1,5 litresi su, geriye kalan kısmı ayran, mineralli su, taze sıkılmış meyve suyu, kompostolar ve çorbalar ile takviye edilmelidir

Ramazan'da sıcakların ve oruç süresinin uzunluğu vücutta özellikle sıvı ve potasyum gibi minerallerin kaybına neden olmaktadır.Günlük beslenmenin iftar ve sahurla beraber toplamda
3-4 öğün olarak düzenlenmesi gerekmektedir. iftar iki öğün şeklinde yapılmalıdır. İftara peynir, zeytin gibi kahvaltılıklar veya çorba gibi hafif yemeklerle başlanılması, 10-15 dakika sonra az yağlı et yemeği, sebze yemeği veya salatayla devam edilmesi uygundur. iki saat sonra da meyvelerden oluşan bir ara öğün ekleyerek sahurla birlikte öğün sayısını dörde çıkarabilirsiniz.

Beynin doyma algısının yemeğe başladıktan 15-20 dakika sonra oluştuğunu da dikkate alarak, küçük tutulan porsiyonları en az 15 dakikada tüketme konusuna özen göstermeli kısa sürede daha fazla yeme isteğinin oluşması sindirim problemlerini ve kilo alma riskini arttırdığı için yemekler iyice çiğnenerek yavaş yavaş yenmelidir.

Sahurda peynir, yumurta, süt ve maydanoz, dereotu, nane gibi yeşilliklerden oluşan sağlıklı kahvaltılar ya da zeytinyağlı sebze yemekleri, çorbalar ve yoğurttan oluşan hafif menüler tercih edilmelidir (açlığı gün içerisinde çok fazla hissedenler ise mide boşalmasını geciktiren bulgur pilavı ya da kuru baklagilleri sofralarına dahil edebilirler). Sahuru bir bardak süt ve hurma ile bitirmek gün içerisinde kan şekerini dengelemek adına önemli fayda sağlamaktadır.

Sahurda sadece su içerek niyetlenmenin veya gece yatmadan önce yemek yemenin zararlı olduğu unutulmamalıdır. Çok uzun süre aç kalmak kan şekerini düşüreceğinden gününüzü uyuyarak geçirmek zorunda kalabilirsiniz

Ramazan ayında yemeklerin pişirme yöntemleri de çok önemlidir. Özellikle ızgara, haşlama ve fırında yapılan yemekler tercih edilmeli, kavrulmuş, tütsülenmiş ve kızartılmış besinlerden uzak durulmalıdır.

Azalan günlük hareketleri iftardan sonra telafi etmek için yemek yedikten sonra televizyon karşısına uzanmak, ya da bilgisayar başında oturmak  yerine hafif yürüyüşler yapılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder